Mariska sóletjének a receptje:
Áztass be 1 kg fehér, apró, zsizsikmentes száraz babot sok vízbe!
Áztass be egy külön edényben, 15 dkg (kicsit több is lehet) árpagyöngyöt, ami a gersli!
Reggel végy elő egy jó nagy vaslábast, vagy olyan edényt, amit a gázra is tehetsz, meg a sütőbe is! Különben öntögethetsz össze-vissza, de úgy is jó lesz a sólet.
6-8 gerezd fokhagymát és 1 nagy fej vöröshagymát nagyon apróra vágj fel!
Piritsd meg libazsíron őket, utána szórd meg jócskán pirospaprikával, és öntsd hozzá a babot és a gerslit, annyi vízzel főzd, ami ellepi, de a több víz jobb, mert út közben elpárolog.
Mikor jól megrottyantotta magát a tűzön és nem bújtak elő élőlények a babból, vagy a gersliből, folytathatod azzal, hogy beleraksz kb. fél kiló marhahúst (én szín fehérpecsenyével tárgyalok csak) szeletben, vagy kockában, és kb fél kg füstölt libacombot ( ha nem vagy kóser, mehet a füstölt tarja). Nem füstölt, főtt, hanem csak füstölt!!!Jól lepje el a víz őket! Egy óráig mehet a főzés a gázon.Ez után ízesítjük sóval, borssal.
Közben begyújtjuk a sütőt és 120 fokra behangolva, ott sütjük tovább az ételt.
Kb 1-2 óra után, rárakunk koszorú alakban a tetejére 10 jó keményre főzött tojást megpucolva, és így sütjük tovább, néha a vízet utána öntve úgy, hogy az egész olyan egységessé legyen. Jó kis meghatározás mi? Szóval az egész olyan kis kulimászos lesz a babtól és elmosódnak a határok a marhahús, bab, füstölt hús között. Ez kb. 5-6 óra sütést jelenthet. Ha sietünk, elég a 3 óra is.
Nem mondtam, hogy nem macerás, de látjátok, hogy mind egy szemig elfogy pillanatok alatt.
Ha valami nem stimmel, keressetek meg! Válaszolok a kérdésekre! gmariska@gmail.com